Ontdek de geheimen van de Dorpskerk tijdens Open Monumentendagen

Datum: 14-09-2024  

Tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 14 en zondag 15 september staan de deuren van de Dorpskerk open.
Voor velen – zelfs voor wie denkt alles al te weten – valt er nog veel te ontdekken in onze bijna 700 jaar oude Dorpskerk.

Arjen van Gijssel schreef in mei 2007 het boekje ‘Verhalen rond de Dorpskerk – geschiedenis van de Dorpskerk in Ruurlo’.
Sindsdien is er weer heel wat veranderd, dat lees je in de folder ‘Welkom in de Dorpskerk’.
Maar veel wat er in de afgelopen 700 jaar is gebeurd, is natuurlijk nog steeds waar.
Het boekje van Van Gijssel is nog te koop.

Uit dat boekje hebben we de nodige informatie gehaald om het blad met de titel ‘Geheimen van de Dorpskerk’ te maken dat je langs de nodige bijzonderheden van onze kerk leidt.

Dorpskerk Quiz

Voor de Open Kerk tijdens de Braderie op 14 augustus werd de Dorpskerk Quiz gemaakt. Tien multiple choice vragen over de Dorpskerk en onze Protestantse Gemeente.
Voor de Open Monumentendagen is die quiz iets aangepast, waarmee het accent nog meer komt te liggen op de historie van de Dorpskerk.
Die vragen zullen niet door iedereen even gemakkelijk kunnen worden beantwoord en daarmee ontstaan mooie openingen voor gesprekken over de kerk en onze gemeente.
Wij zetten je vast aan het denken.

Weet jij wanneer het kerkorgel werd geplaatst? Was dat in 1928, 1840 of 1786? Weet jij hoeveel dominees aan de Dorpskerk waren verbonden sinds 1598: 36, 44 of 51? Wat is een dooppaal? Een paal met plank om de baby op te leggen tijdens de doop of een paal waar de namen van de dopelingen in worden gegraveerd? Of misschien een offerblok? Welke dominee is als laatste opgehangen in de consistoriekamer? Ds. Anneke de Hoop, ds. Tinus Gaastra of ds. Lang van Stof? Ga kijken in de consistoriekamer, ze hangen er allemaal!

Molen Agneta

Tijdens de Open Monumentendagen kan de onlangs gerenoveerde molen Agneta ook worden bezocht. Die molen heeft ook heel veel te vertellen.
Op 10 juli 1849 verleende de Minister van Financiën aan mevrouw G.S.A. Baronesse van Pabst, Douariere van W.H.A.C. Baron van Heeckeren van Kell, een vergunning voor de bouw van een windkoren- en oliemolen in Ruurlo. De molen werd in 1851 gebouwd en vernoemd naar Freule Johanna Mauritia Agneta van Heeckeren van Kell (1805 – 1859).

Tegelroute

Wil je je nog meer verdiepen in de historie van Ruurlo, ga dan wandelen.
Historische Vereniging Old Reurle heeft een prachtige tegelroute uitgezet langs 15 markante gebouwen/plaatsen in Ruurlo. Bij elk punt wordt op een stoeptegel een korte uitleg gegeven.

Meer informatie over elke bezienswaardigheid lees je in het boekje ‘Wandel door het heden en verleden van Ruurlo’ dat te koop is bij het Gastvrijheidspunt/VVV.

Kom je even kijken?

Je bent welkom op zaterdag 14 september van 10.00 tot 16.00 uur en op zondag 15 september van 13.00 tot 16.00 uur.

De Ruurlose molen ‘Agneta’ (foto: Frans Hendriks, 17-11-2017)