‘Bevroren tranen’, een verrassende transcriptie van Schuberts ‘Winterreise’

Datum: 10-11-2024  

Van piano naar gitaren
Van gezongen naar gesproken
Van Duits naar Nederlands
In Dorpskerk Ruurlo

Het Anido Gitaarduo (Arlette Ruelens & Annette Kruisbrink) en acteur Gerard Zuyderhoff nemen je mee op een innerlijke reis. De transcriptie van Schuberts oorspronkelijke compositie voor zang-piano naar twee gitaren is magisch en verrassend. De gedichtencyclus ‘Die Winterreise’ van Wilhelm Müller is beeldend hertaald.

Wanneer: Zondag 10 november 2024
Waar: Dorpskerk Ruurlo
Aanvang: 15.00 uur
Entree: € 15,- inclusief koffie/thee/drankje na afloop.

Het concert duurt ruim een uur.
Na afloop is er gelegenheid tot ontmoeting met de uitvoerend kunstenaars.

 

Franz Schubert en Wilhelm Müller

‘Winterreise’ is een liederencyclus van Franz Schubert.
Deze cyclus voor zangstem en piano wordt iedere week wel ergens in de wereld uitgevoerd, zo populair is hij.

De gedichtencyclus is van Wilhelm Müller die hem de naam ‘Die Winterreise’ gaf.
Schubert kreeg de gedichten in handen en was meteen geïnspireerd. Hij componeerde zijn liederencyclus in 1827, het jaar waarin Müller stierf en één jaar voor zijn eigen dood. Ze hebben elkaar niet gekend.

In de cyclus wordt een man verstoten door een rijke familie. Hij voelt zich genoodzaakt een voettocht te maken. Tijdens deze barre winterreis komen herinneringen op aan warmere jaargetijden. Alles in de natuur is een metafoor voor zijn innerlijke gesteldheid.

Enige jaren geleden speelde Gerard Zuyderhoff de man uit ‘Winterreise’ in een muziektheatervoorstelling van stichting Suus. Hiervoor werden de gedichten van Wilhelm Müller consciëntieus vertaald.

Zuyderhoff nam het plan op om met deze vertaalde gedichten een voorstelling te maken met het Anido Gitaarduo. Dit duo bewerkte Schuberts oorspronkelijke zang-piano versie naar twee gitaren.

Het resultaat hoor je op zondag 10 november om 15.00 uur in de Dorpskerk van Ruurlo.

Het Anido Gitaarduo en Gerard Zuyderhoff

Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens vormen sinds 1995 het Anido Gitaarduo. Zij traden op in diverse landen in Europa, Zuid-Amerika en Azië. Hun harmonieuze gitaarspel is krachtig en expressief en boeit door een subtiel gebruik van dynamische contrasten en uiteenlopende klankkleuren. Hun omvangrijke repertoire omvat Spaanse en Zuid-Amerikaanse muziek, licht klassiek, Sefardisch en Klezmer, 20ste en 21ste eeuwse muziek, wereldmuziek, werken van vrouwelijke componisten en niet onbelangrijk: eigen composities.
Annette en Arlette maakten samen 10 CD’s. Bijzonder is dat zij beiden naast uitvoerend kunstenaar tevens scheppend kunstenaar zijn. Arlette is beeldend kunstenares, Annette is componiste en haar werk werd meerdere malen met een prijs bekroond.

Anido Gitaarduo (Arlette Ruelens & Annette Kruisbrink)

Gerard Zuyderhoff studeerde klarinet aan het conservatorium van Utrecht bij Walter Boeykens. Daar behaalde hij in 1978 het diploma Uitvoerend Musicus.
Hij was (bas)klarinettist van o.a. het Delta Ensemble in Amsterdam en van het Midas Ensemble in Zwolle. Met deze ensembles gaf hij veel concerten in Nederland en in Engeland, Zweden, Frankrijk, Duitsland, Zuid Amerika, Japan, Indonesië, Korea en Singapore.
Ook was hij docent aan het conservatorium van Zwolle in de bewegingsleer Feldenkrais. Hij is ook opgeleid als stemacteur en acteur.

Vanuit de stichting Suus speelde hij de hoofdrol in producties over Fernando Pessoa, Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Winterreis en Vincent van Gogh en vanuit de stichting Tiz in producties over Gustav Mahler en Robert Schumann. Samen met musici maakt hij voorstellingen waarin klassieke muziek een leidende rol speelt.