Twee thema-avonden over dementie

Datum: 24-04-2024  

Op woensdag 10 en 24 april zijn er twee avonden rondom communicatie met mensen met dementie. Naast aandacht voor de mens met dementie, wordt ook stilgestaan bij de mantelzorger, het lied van zijn of haar leven, de moeilijkheden waar je tegenaan loopt, het communiceren met vallen en opstaan en de lach die gedeeld kan worden. Aandacht betekent vooral ook goed luisteren, goed kijken en samen zoeken naar dat wat vreugde, troost, houvast en betekenis geeft.

De Protestantse Gemeente Ruurlo–Barchem staat dit jaar regelmatig stil bij het bekende lied van Ramses Shaffy met de zeven kernwoorden ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder.’
Het zijn zeven woorden, die regelrecht uit onze levensreis lijken te zijn weggelopen. Zij vormen ook de inspiratie voor de twee avonden rondom communicatie met mensen met dementie. De kernwoorden uit het lied van Shaffy krijgen in en rondom de wereld van dementie een heel eigen klank en hebben extra aandacht nodig.

Invalshoeken

Het worden twee interactieve avonden met bijdragen vanuit verschillende invalshoeken.

Zo staat Alice Hilbers, onder andere voorzitter van de landelijke stichting OnbegrepenGedrag.nl, stil bij de vraag: ‘Hoe kun je zo goed mogelijk communiceren bij (beginnende) dementie?’ Zij gaat met de aanwezigen nadenken over wat je kunt betekenen voor mensen met dementie en hun mantelzorger.

Henri Knol houdt zich als geestelijk verzorger in het Odensehuis, bezig met de zoektocht naar contact met wie te maken heeft met dementie. En specifiek ook met het thema rouw en verlies.
Zie ook: www.odensehuizen.nl.

 

Karin Hukker – Praktijk voor Muziek

De in Ruurlo bekende muziektherapeute Karin Hukker geeft onder andere muziektherapie aan ouderen, die te maken hebben met dementie. Haar muziek en haar woorden brengen ontroerende contacten teweeg; het geeft rust, activeert, maakt vrolijk en raakt aan herinneringen.

Foto: Erika Klein Kranenbarg

Tenslotte Erika Wentink – Klein Kranenbarg van ‘mensenmensfotografie’.
Zij verstaat de kunst van zorg op maat-fotografie en herinneringsfotografie. De foto’s die zij maakt in contact met mensen met dementie spreken van veel liefde en toewijding.

Op de twee woensdagavonden 10 en 24 april is iedereen welkom, ook wie geen band heeft met de Dorpskerk. Aanvang is om 19.30 uur, de kerkdeuren staan al vanaf 19.00 uur open. De entree is gratis, maar er wordt wel een vrijwillige bijdrage verwacht ter bestrijding van de onkosten.