
Zing je ook graag de liederen van Huub Oosterhuis? Kom dan op 13 april ’s middags naar de Dorpskerk en zing mee. Om 15.00 uur mag je al meezingen met het lied ‘Licht dat aanstoot in de morgen’ (LB 601).
Aanmelden voor projectkoor
Op 5 en 12 april kan je al meezingen in het projectkoor, dat van 10.00 tot 11.30 uur oefent in De Sprankel onder leiding van Gerrie van der Horst. Zing je mee?
Meld je snel aan met een mail aan gerrie.vanderhorst@pknruurlobarchem.nl, zodat Gerrie weet op wie ze mag rekenen.

Over Huub Oosterhuis
“Om een liedje te schrijven”, zei Huub Oosterhuis eens, “moet je door heel veel heen. Het is een zwaar ambacht. Maar als een liedje door de gemeente gezongen wordt, gaat de hemel open. Soms even.“
Gerrie van der Horst nodigt je uit om dat te gaan ervaren op Palmzondag 13 april – en ook tijdens de oefensessies van het projectkoor – als we de liederen van Oosterhuis gaan zingen met Gerard Wesselink achter het orgel.
Huub Oosterhuis heeft als dichter, theoloog en liedschrijver veel bijgedragen aan de liefde voor de poëzie, aan de vernieuwing van de geloofstaal en ook aan het politiek-maatschappelijk debat. In vele kerken en ook op veel andere plaatsen zijn de liederen te horen. Denk bijvoorbeeld aan ‘De steppe zal bloeien’’(LB 608) of ‘Zolang er mensen zijn op aarde’ (LB981). Het zingen van die liederen is altijd weer een feest van herkenning. Dat zal op Palmzondag ’s middags in de Dorpskerk niet anders zijn.
Gerrie zegt daarover: “De teksten komen uit zijn hart en bieden ruimte om de spiritualiteit van Jezus te ontmoeten. Daarom is zingen en spreken met de teksten van Oosterhuis zo mooi, ze raken jou in je hart, komen binnen.”
Colet van der Veen, Huubs levenspartner, schrijft in Trouw d.d. 4 november 2024 dat hij woorden gaf aan het onzegbare, het ondenkbare en het onkenbare.
Over zijn houvast aan de Bijbel schrijft ze: “Van de Bijbel leerde hij ‘onverzoenlijke’ hoop. Hoop die tegen de feiten indenkt en invoelt. Hij had besloten het Bijbelse visioen van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde ernstig te nemen en naar de vervulling ervan te blijven verlangen. Al werd dat verlangen behoorlijk beproefd en was het hem soms droef te moede.”
Daarvan herkennen we veel in zijn liederen.
Kunst in de kerk
Na afloop is er alle gelegenheid tot ontmoeting en een drankje. Bekijk dan ook de expositie die in de Ontmoetingsruimte is ingericht door 15 beeldend kunstenaars van de KunstKring Ruurlo.
In het kader van de Maand van de Vrijheid geven zij – ieder op eigen wijze – een invulling aan het begrip ‘vrijheid’.
Schilderes Frida Boland exposeert haar schilderij met de titel ‘Poort naar Europa‘.
Zij geeft daarbij als toelichting:
“Op dit schilderij zijn mensen te zien die door een abstracte poort gaan, waar de deur open staat. Op de achtergrond een plattegrond van Europa en de ster van hoop op vrede.
Europa bied bescherming voor mensen in nood, samen op weg naar vrede.”
Zo zou het dus moeten zijn, volgens Frida. Hoeveel bescherming bieden we nu echt aan wie vlucht voor oorlog en op zoek is naar vrede en vrijheid? Misschien ontstaan er vanuit de kunstwerken boeiende discussies. Huub Oosterhuis had ook altijd een duidelijke mening over hoe we om zouden moeten gaan met wie op de vlucht is.
