Vanaf zaterdag 17 juni staan de deuren van de Dorpskerk elke zaterdagmiddag open van 14.00 tot 16.30 uur. Iedereen is welkom om de mooie meer dan 700 jaar oude Dorpskerk te bekijken, te genieten van muziek en kunst of om gewoon even tot zichzelf te komen en een kaarsje aan te steken in de Stiltehoek.
Open Kerk van 17 juni t/m 26 augustus
De Open Kerk trekt elk jaar veel toeristen, maar is zeker ook bedoeld voor wie in Ruurlo en omgeving wonen. Elke zaterdagmiddag is er tussen 14.00 en 16.30 uur iets bijzonders te doen in de Dorpskerk, veelal is dat muziek of een kunstexpositie. Zie het programma.
We beginnen op zaterdagmiddag 17 juni met verhalen over de Dorpskerk en orgelmuziek.
Verhalen
In 2007 schreef Arjen van Gijssel het boekje ‘Verhalen rond de Dorpskerk’, dat allerlei wetenswaardigheden over de Dorpskerk bevat. Het is nog steeds te koop. In 700 jaar is veel veranderd. De laatste veranderingen staan niet in het boekje. Dat is de interne verbouwing in 2018. Onlangs is daar nog de glazen entreepartij bij gekomen. Peter van der Heij vertelt op 17 juni om 14.30 uur een aantal verhalen uit het boekje van Arjen van Gijssel, met dank aan de auteur. Hij gaat ook in op de redenen om in 2018 tot een ingrijpende verandering van het interieur van de kerk te komen. Daarna kunnen bezoekers meedoen aan een rondleiding.
Wie zich op een bezoek aan de Dorpskerk wil voorbereiden, leest hier meer over de geschiedenis van de kerk.
Orgelmuziek
Om ongeveer 15.30 uur speelt Kees Mijderwijk een half uurtje op het mooie uit 1840 daterende Holtgräve orgel. De organist zegt daarover: “Ik speel die middag veelal wat kleinere werken van componisten uit Nederland, Frankrijk, Italië en Duitsland die leefden in de eeuw die voorafging aan het geboortejaar van Johann Sebastian Bach (1685). Hoewel Bach nooit buiten Duitsland is geweest, werd hij muzikaal beïnvloed door componisten uit de genoemde landen. Het is boeiend de overeenkomsten en verschillen tussen deze componisten uit verschillende delen van Europa te horen. Een belangrijke overeenkomst is de polyfone schrijfstijl, die het principe van de gelijkwaardigheid van alle stemmen hanteert. J.S. Bach was de absolute meester op dit gebied, maar heeft dit niveau alleen kunnen bereiken dankzij muziek van eerdere componisten.”
Kees Mijderwijk was amateur-organist tot 1 januari 2014, toen hij op 71-jarige leeftijd afscheid nam van de Evangelisch-Lutherse gemeente in rusthuis ‘De Wartburg’ te Utrecht. Daarvóór was hij organist van de lutherse gemeenten in Den Bosch en Bodegraven.
De entree tijdens de Open Kerk is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.