Zeven overvallers van verschillende knokploegen probeerden op 19 mei 1944 distributiebonnen te stelen uit een kluis van het gemeentehuis, maar de gewaarschuwde Sminia – ‘Groepscommandant der Marechaussee’ – voorkwam dit.
Er ontstond een vuurgevecht en het lukte de overvallers niet om de bonnen mee te nemen.
Op 19 mei 1944 rond het middaguur verzamelden zich diverse leden van een knokploeg (KP De Margriet) in de buurt van het gemeentehuis. De meeste medewerkers zouden dan naar huis zijn om te eten.
Een ambtelijk secretaris vertrouwde de situatie echter niet. Hij vermoedde dat er pogingen ondernomen zouden worden om een zwarthandelaar uit een aangrenzende politiecel te bevrijden. Hij waarschuwde daarop onderluitenant E. Sminia, de Duitsgezinde groepscommandant van de Marechaussee, die ook thuis was.

Alle leden van de KP waren ondertussen via de achterkant het gemeentehuis binnengedrongen en dwongen conciërge Grootbod om de kluis met distributiebonnen te openen.
Ze werden verrast toen de groepscommandant Sminia plotseling arriveerde.
Rondom het gemeentehuis werd door de groepscommandant en de overvallers herhaaldelijk geschoten. Sminia zocht zijn toevlucht in het postkantoor aan de overkant van de straat om de overige manschappen van de politie te alarmeren.
Tijdens dit vuurgevecht wisten de overvallers, die op fietsen waren, weg te komen richting Zelhem. Het was hen echter niet gelukt om distributiebonnen mee te nemen.
Groepscommandant Sminia zou hiervoor op 27 juli 1944 een eervolle vermelding krijgen. De als propaganda bedoelde huldiging trok echter geen enkel publiek. De Hengelose bevolking vond het jammer dat de overval was mislukt.
Distributiebonnen
Zowel in de Eerste als in de Tweede Wereldoorlog bestond in Nederland distributie, waarbij allerlei voedingsmiddelen en goederen “op de bon” waren. Ook ná de Tweede Wereldoorlog was nog een aantal jaren distributie nodig van schaarse artikelen.
Om aan distributiebonnen te komen moest men in het bezit zijn van een zogenoemde door de overheid verstrekte distributiestamkaart.
Wanneer men de bonnen had verkregen, kon men op in de kranten aangekondigde tijden de winkel bezoeken om gerantsoeneerde producten te kopen. Omdat iedereen op hetzelfde moment zijn bonnen moest inleveren, stonden voor de winkels lange rijen. Men had geld en distributiebonnen nodig; had men wel geld maar geen bonnen dan mocht er niet verkocht worden.

Meer informatie
Oorlogsbronnen.nl: Overval gemeentehuis Hengelo (Gld)
Oud Hengelo: Overval op het gemeentehuis
Wikipedia.org: Distributiebon
Verzetsmuseum.org: Distributiestelsel