Byzantijnse middag in de Dorpskerk

Datum: 30-10-2022  

Zondagmiddag 30 oktober ben je vanaf 14.00 uur welkom bij de expositie en de presentatie van icoonschilder Piet van der Heide en een concert door het Byzantijns mannenkoor Cantores Versicolores met kerkslavische en enkele niet-religieuze Oost-Europese liederen.

De entreeprijs voor de expositie van de iconen en de lezing door Piet van der Heide met aansluitend het concert door Cantores Versicolores bedraagt € 10,-, inclusief koffie/thee in de pauze. Contant en bij voorkeur gepast (geen pin!) te voldoen bij binnenkomst.
Ben je van plan om te komen? Laat dat dan even weten met een mail aan welkomindedorpskerk@gmail.com. Dan reserveren we een plaats voor je.

De stille kracht van iconen

Tot zijn pensionering was Piet van der Heide werkzaam als docent Nederlands aan een Pedagogische Academie. Kloosterretraites en oosters-orthodoxe liturgische gezangen brachten hem in aanraking met de wereld van iconen.
Al vele jaren schildert hij nu iconen, daarbij steunend op schilderlessen die hij volgde bij de icoonschilder Bernard Frinking, de Russische priester Andrei Davidoff en de Roemeense icoonschilder Christinel Paslaru.
De theologische betekenis van de icoon, de beeldtaal en de plaats van de icoon in de cultuurgeschiedenis hebben zijn grote belangstelling. Piet kan daarover boeiend vertellen en dat doet hij dan ook in de Dorpskerk in Ruurlo, waar hij ook een expositie van zijn werk heeft ingericht.
Zijn iconen zijn inmiddels diverse malen tentoongesteld, o.m. in Museumpark Archeon te Alphen a.d. Rijn, Museumpark Oriëntalis te Nijmegen en Cultureel Centrum Rozet te Arnhem. Ze zijn nu dus ook in Ruurlo te bewonderen.

Belangstellenden zijn welkom vanaf 14.00 uur om de expositie te bekijken. Rond 14.15 uur geeft Piet een lezing.
Aansluitend kan men vanaf 15.00 uur gaan genieten van het Byzantijns Mannenkoor Cantores Versicolores.

Byzantijns mannenkoor Cantores Versicolores zingt kerkslavische en niet-religieuze Oost-Europese liederen

Het Oost-Gelders Byzantijns mannenkoor Cantores Versicolores is een klein mannenkoor, dat momenteel uit 14 geoefende zangers bestaat. Ze zingen in vier stemgroepen: 1e tenor, 2e tenor, bariton en bas. De muzikale leiding heeft Marga Roelofs.
De naam Cantores Versicolores betekent veelkleurige zangers. Daarmee bedoelen ze vooral de kwaliteit van de verschillende zangstemmen, die erg divers is.

Religieuze en volksmuziek
Het koor zingt vooral religieuze liederen uit de Byzantijnse ritus, zoals die ontstaan is in de oosters-orthodoxe kerkgemeenschap, met name in de Slavische wereld: Rusland en Oost-Europa. Het emotionele aspect van muziek speelt daarin een grote rol, maar anders dan in kerken waar instrumentale muziek ten gehore wordt gebracht. Deze liederen worden altijd zonder muzikale begeleiding gezongen. De opvatting, die hieraan ten grondslag ligt, is dat alleen de menselijke stem in staat is om zuiver weer te geven waar het om gaat, namelijk om eer te bewijzen aan God. Muziekinstrumenten leiden daarvan teveel af.

De taal van deze liederen is meestal kerkslavisch. Dit is een oude religieuze taal, die niet meer gesproken wordt en alleen nog gebruikt wordt in de Byzantijnse liturgie. Het is vergelijkbaar met het gebruik van het Latijn in de Rooms-Katholieke liturgie.
Naast de religieuze Byzantijnse zang zingt Cantores Versicolores tijdens het concert op 30 oktober in de Dorpskerk ook enkele niet-religieuze Oost-Europese volksliederen. Deze liederen zijn totaal anders van aard en vereisen daarom ook een veel meer uitbundige zang. Onderwerpen zijn vaak liefde, strijd, liefde voor het land e.d.

Programma in het kort
14.00 uur – De deuren van de Dorpskerk staan open – bezichtiging iconen
14.15 uur – Piet van der Heide vertelt over (zijn) iconen
15.00 uur – Concert door Mannenkoor Cantores Versicolores
16.30 uur – Einde concert – napraten met het koor en elkaar – bezichtiging iconen
17.00 uur – De deuren van de Dorpskerk gaan dicht

Tentoonstelling met iconen van Piet van der Heide